Kantoor aan huis!

26 augustus 2020 Door

Thuiswerken kent nogal wat uitdagingen. Je bent genoodzaakt thuis een werkplek voor jezelf te creëren, persoonlijke contacten krijgen een andere dimensie en brainstormen met behulp van een whiteboard hebben plaatsgemaakt voor Zoom en Team meetings. Maar enkele maanden na het begin van het werk-vanuit-huis-tijdperk hebben we met z’n allen toch een enorme progressie gemaakt. Als Virtual Assistant ben ik gewend om vanuit huis te werken ook al kom ik ook bij enkele opdrachtgevers op locatie.

Waar moet je aan denken om die progressie in het thuiswerken te behouden en te verbeteren?

Als eerste, verander je manier van denken. Je wordt beoordeeld op de kwaliteit van je werk en niet de kwantiteit. Het is een andere manier van werken en vertaalt zich in meer vrijheid om je dag vorm te geven. Hoewel er nog steeds onvermijdelijke vergaderingen zijn, kan het creëren van stukjes tijd om meldingen uit te schakelen en je te concentreren op je eigen projecten, de kwaliteit van je werk verbeteren.

Neem het initiatief als het gaat om procesverbetering in het online samenwerken. Verwacht niet dat de hoger opgeleiden het allemaal door hebben. Bijna elk aspect van het werk wordt heroverwogen, dus kom met suggesties, groot of klein. Zelfs het uitzoeken van nieuwe Zoom- of Teams-functies en het geven van een korte les kan nuttig zijn.

Ban de verleidingen uit. Het is gemakkelijk om een pauze te nemen en een uur later te beseffen dat je nog steeds op die oneindige Instagram-scroll zit als je ‘baas’ niet meekijkt. Haal sociale media van uit je werkritme. Laat je telefoon zonodig in een andere ruimte.

Vergeet loopbaanontwikkeling en zelfontwikkeling niet. Blijf nadenken en praten over wat je wil verbeteren, de onderdelen van het bedrijf waarvoor je werkt die je wil ontdekken en hoe je daar kan komen.

Ontmoet elkaar anders. Neem tijdens telefoongesprekken en videoconferenties extra tijd om vragen aan te moedigen en degenen te betrekken die niet hebben meegewerkt aan een bepaald project. Herhaal daarna de gedeelde informatie, bevestig en deel beslissingen en acties en belangrijke discussiepunten schriftelijk. Regelmatige korte vergaderingen zoals een dagelijkse “daily” waar teamleden elk zeggen waar ze die dag aan werken, middelen die ze nodig hebben of uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Zo houd je de lijntjes kort en strak! Neem daarnaast de tijd om je collega te vragen hoe het nu ‘echt’ gaat.